2008 San Bai Liang Cha - tmavý čaj z prov. Hunan

2008 San Bai Liang Cha - tmavý čaj z prov. Hunan
2008 San Bai Liang Cha - tmavý čaj z prov. Hunan 2008 San Bai Liang Cha - tmavý čaj z prov. Hunan 2008 San Bai Liang Cha - tmavý čaj z prov. Hunan 2008 San Bai Liang Cha - tmavý čaj z prov. Hunan
Bai Liang Cha (někdy též nazýván čaj Huan Juan) je druh lisovaného tmavého čaje pocházející z čínského kraje Anhua v provincii Hunan. Základem je prvotřídní...
Dostupnost: Na skladě
Model: HC0108
Cena: 168 Kč
Bez daně: 146 Kč

Dostupné varianty:


* Hmotnost:


Bai Liang Cha (někdy též nazýván čaj Huan Juan) je druh lisovaného tmavého čaje pocházející z čínského kraje Anhua v provincii Hunan. Základem je prvotřídní nahrubo vytříděný list. Pomocí speciálních ručních technik byl čaj zpracován a slisován do podoby dlouhých válců zabalených v bambusových a palmových listech - viz video.

V tomto případě se jednalo o válec o hmotnosti 10,875 kg. Nejprve byl skladován v provincii Hunan a následně byl přesunut do skladu prodejce v provincii Guangdong. Před transportem byl čaj rozřezán na menší disky pro snazší přepravu. Během doby zrání se uvnitř čaje utvořili zárodky ušlechtilé plísně Aspergillus Cristatus neboli „Zlaté květy“, které dodávají čaji jeho jedinečnou chuť a vzhled. Více informací se dozvíte na našem blogu.

V roce 1820 vynalezli podnikatelé z provincie Shaanxi válcové lisování čaje a nazvali je Bai Liang Cha. V letech 1862 - 1874 podnikatelé z provincie Shanxi zdokonalili proces lisování a zho-tovily Qian Lian Cha o hmotnosti 36,25 kg. Dnes se můžeme setkat ještě s čaji Bai Liang Cha (3,625 kg), Shi Liu Liang Cha (0,5 kg) a Shi Liang Cha (0,3625 kg).

Charakteristika

Lehce potrhané lisované listy pokryté „Zlatými květy“ mají olivově zelenou až světle hnědou barvu. Po zalití dávají jasně žluto-oranžový nálev s intenzivní těžší sladkou vůni sušeného ovoce (fíky). V chuti dominují sladké tóny tropického ovoce doplněné o tóny exotických dřevin. V pozdějších nálevech lze pozorovat nepatrnou, ale příjemnou natrpklou složku. Dochuť je pak kratšího charakteru s výraznými sladkými tóny.

Příprava

Kvalitní čaje si zaslouží pečlivou přípravu. V Číně se pro slavnostní popíjení čaje praktikuje rituál, který se nazývá Gongfu Cha. Pro podrobnější popis zavítejte na naše stránky do sekce Příprava čaje.

Pokud nemáte patřičné vybavení či se necítíte na zvládnutí rituálu, pak můžete vyzkoušet klasickou metodu přípravy čaje. Někdy též nazývanou „Metoda dvou konviček“.

Tip: druhou konvičku můžeme nahradit džbánkem

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme vroucí vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konývky vsypeme čaj (na 100 ml cca 10 g čaje). Zalijeme vroucí vodou (99 °C). Louhujeme přibližně 20 sekund a sléváme do nalévací konývky. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit čtyři i více lahodných nálevů. Přičemž teplota vody zůstává a čas louhování se úměrně prodlužuje.

Oblast produkce

Informace o čaji si můžete stáhnout do svého počítače v PDF zde.

Souhrn
Název: 2008 Hunan Anhua „San Bai Liang Cha“
Český přepis: Chu-nan An-chua San-paj-liang-čcha
Výrobce: Lokální produkce farmářů
Sklizeň: 2008
Produkce: 2008
Druh: Hei Cha [tmavý čaj], (čaj pravý - černý čaj)
Balení: Alu sáček se zipem
Hmotnost: 50 g
Lokalita: Anhua, prefektura Yiyang, prov. Hunan
Země původu: Čína
Min. trvanlivost do: Při správném skladování neomezená (čaj skladujte v temnu a suchu)

Napsat recenzi

Vaše jméno a příjmení:


Text recenze: Poznámka: HTML tagy nebudou převedeny!

Hodnocení: Nejhorší           Nejlepší

Opište prosím kód z obrázku do pole níže:




SLAVNÉ ČAJE ČÍNY, © 2010 - 2017