2010 CNNP Tianjian - tmavý čaj z prov. Hunan

2010 CNNP Tianjian - tmavý čaj z prov. Hunan
2010 CNNP Tianjian - tmavý čaj z prov. Hunan 2010 CNNP Tianjian - tmavý čaj z prov. Hunan 2010 CNNP Tianjian - tmavý čaj z prov. Hunan
Tianjian je druh tmavého čaje pocházející z čínské provincie Hunan. Základní materiál byl sklízen roku 2010 a následně zpracován v CNNP Hunan Anhua Tea Factory....
Dostupnost: Na skladě
Model: HC0411
Cena: 168 Kč
Bez daně: 146 Kč

Dostupné varianty:


* Hmotnost:


Tianjian je druh tmavého čaje pocházející z čínské provincie Hunan. Základní materiál byl sklízen roku 2010 a následně zpracován v CNNP Hunan Anhua Tea Factory. Zde byl proveden speciální způsob oxidace a fermentace čaje. Následně byl čaj usušen a zabalen do velkého 25 kg bambusového koše. 

Tmavý čaj Tianjian se začal vyrábět za dynastie Qing (okolo roku 1825) podle receptury obchodníka z provincie Shaanxi. Ten používal speciální kamna Qixing, která umožňovala rovno-měrné sušení fermentovaných listů. Topilo se v nich borovým dřevem, čímž se čaj jemně nakuřoval borovicovým kouřem. V minulosti se vyskytovalo sedm kvalitativních tříd: Yajian, Bai-maojian, Tianjian, Gongjian, Xiangjian, Shengjian, Kunjian. 

V současné době se na trhu můžeme setkat pouze s třídami Tianjian, Gongjian, Shengjian. Vzácně se lze setkat s třídou Yajia, která se vyrábí z nejkvalitnějšího materiálu a slouží povětšinou jako dar. Tradičně se čaj balí do bambusových košů o hmotnosti 25, 20, 2 a 1 kg.

Charakteristika

Volně ložené rolované listy hnědé až tmavě hnědé barvy dávají po zalití oranžový až světle hnědý nálev. Vůně spařeného listu je sladká voníc po bambusu, karamelu a čokolády. V chuti nálevu lze zprvu pozorovat lehce nahořklé tóny, které velmi rychle přecházejí ve sladké medové tóny s prvky hořké čokolády na pozadí. Dochuť je pak sladká, středně dlouhého trvání.

O Anhua Tea Factory

Anhua Tea Factory byla založena roku 1902. Po svém vzniku si rychle vydobyla dobrou pověst pro výrobu kvalitních čajů a zavedení moderních technologií. Továrna je též považována za místo narození slavného červeného čaje „Huhong“. Též mnoho čajových mistrů se své umění naučilo právě zde.

Továrna vlastní velké plantáže čajovníků, které jsou v prvotřídní formě. Čaje jsou zpracovány jak moderními technologiemi, tak i tradičními postupy jako např. pečení na dřevěném uhlí.

Příprava

Kvalitní čaje si zaslouží pečlivou přípravu. V Číně se pro slavnostní popíjení čaje praktikuje rituál, který se nazývá Gongfu Cha. Pro podrobnější popis zavítejte na naše stránky do sekce Příprava čaje.

Pokud nemáte patřičné vybavení či se necítíte na zvládnutí rituálu, pak můžete vyzkoušet klasickou metodu přípravy čaje. Někdy též nazývanou „Metoda dvou konviček“.

Tip: druhou konvičku můžeme nahradit džbánkem

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme vroucí vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konývky vsypeme čaj (na 100 ml cca 5 g čaje). Zalijeme vroucí vodou (99 °C). Louhujeme přibližně 20 sekund a sléváme do nalévací konývky. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit čtyři i více lahodných nálevů. Přičemž teplota vody zůstává a čas louhování se úměrně prodlužuje.

Oblast produkce

Informace o čaji si můžete stáhnout do svého počítače v PDF zde.

Souhrn
Název: 2010 CNNP Hunan Tianjian
Český přepis: CNNP Chu-nan Tchien-ťien
Výrobce: CNNP Hunan Anhua Tea Factory
Sklizeň: 2010
Produkce: 2010
Druh: Hei Cha [tmavý čaj], (čaj pravý - černý čaj)
Balení: Alu sáček se zipem
Hmotnost: 50 g
Lokalita: Anhua, prefektura Yiyang, prov. Hunan
Země původu: Čína
Min. trvanlivost do: Při správném skladování neomezená (čaj skladujte v temnu a suchu)

Napsat recenzi

Vaše jméno a příjmení:


Text recenze: Poznámka: HTML tagy nebudou převedeny!

Hodnocení: Nejhorší           Nejlepší

Opište prosím kód z obrázku do pole níže:




SLAVNÉ ČAJE ČÍNY, © 2010 - 2017