2010 Dong Zhuang Qing Zhuan – tmavý čaj z prov. Hubei

2010 Dong Zhuang Qing Zhuan – tmavý čaj z prov. Hubei
2010 Dong Zhuang Qing Zhuan – tmavý čaj z prov. Hubei 2010 Dong Zhuang Qing Zhuan – tmavý čaj z prov. Hubei 2010 Dong Zhuang Qing Zhuan – tmavý čaj z prov. Hubei 2010 Dong Zhuang Qing Zhuan – tmavý čaj z prov. Hubei 2010 Dong Zhuang Qing Zhuan – tmavý čaj z prov. Hubei
Qing Zhuan Cha (zrající zelený cihlový čaj) je pro nás neobvyklý tradiční produkt Číny. Čaj se pěstuje v hornaté oblasti na jihu provincie Hubei. Při...
Dostupnost: Na skladě
Model: HC0610
Cena: od 15 Kč
Bez daně: 13 Kč

Dostupné varianty:


* Hmotnost:



Qing Zhuan Cha (zrající zelený cihlový čaj) je pro nás neobvyklý tradiční produkt Číny. Čaj se pěstuje v hornaté oblasti na jihu provincie Hubei. Při výběru základních surovin se klade důraz na kvalitu a ve výrobě se postupuje podle tradičních technik zpracování. Jako tradiční vývozní artikl je velmi oblíbený i u zákazníků mimo Čínu.

Neobvyklá chuť a vlastnosti předurčují tyto čaje pro lidi, kteří žijí v chladných oblastech Číny (vnitřní Mongolsko, Xinjiang, Gansu, Ningxia atd.). Strava obyvatelů těchto konči je bohatá na tuky s nízkým obsahem minerálů a vitamínů. Čaj nejen doplňuje potřebné látky, ale též blahodárně působí na zažívací trak a to především na dobré štěpení tuků.

 „Dong Zhuang“ je zkratka pro Yang Lou Dong čajovnu, která se nacházela ve městě Chibi. Právě zde byl vynalezen čaj Qing Zhuan (zrající zelený cihlový čaj) v období panování dynastie Tang. Největší slávu zažil čaj v období panování dynastie Ming a Qing.

Charakteristika

Silně lisovaná cihla světle zeleno-hnědé barvy s jemnou dřevitou vůní. Po zalití dává jasný hnědý nálev s příjemně nasládlou, lehce dřevitou a bylinnou vůní. Chuť příjemná, lehce dřevitá, se sladce trpkými ovocnými tóny trnek v pozadí a se závěrečnou sladkou dochutí.

Příprava

Tradiční příprava mongolská čaje: Do železného hrnce vlijte 2 – 3 litry vody a přiveďte k varu. Do vřící vody vhoďte 50 – 80 g čaje a vařte dalších 5 minut. Poté vlijte mléko v poměru 1/5 k vodě, přidá se sůl a za občasné míchání se celá směs přivede k varu. Po dosažení varu je čaj připraven k servírování.

Čaj si můžete připravit také jednoduchou (klasickou) metodou přípravy bez mléka a soli. Někdy též nazývanou „Metoda dvou konviček“.

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme horkou vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konvičky vsypeme čaj (na 100 ml cca 5 g čaje). Zalijeme vroucí vodou (99 °C). Louhujeme přibližně 20 s a sléváme do 2. konvičky či džbánku. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit čtyři a více lahodných nálevů. Přičemž teplota vody je stejná a čas louhování se úměrně prodlužuje.

Oblast sběru/produkce

Informace o čaji si můžete stáhnout do svého počítače v PDF zde.

Souhrn
Název: 2010 Hubei Dong Zhuang Qing Zhuan
Český přepis: Chu-pej Tung Čuang Čching Čuan
Výrobce: Chibi Dongzhuang Tea Company
Sklizeň: 2009
Produkce: 18. 5. 2010
Druh: Hei Cha, (čaj pravý - černý čaj)
Balení: Originální balení od výrobce (viz foto) nebo ALU sáček na vzorek
Hmotnost: 380, 10 g (dle výběru)
Lokalita: Chibi, prefektura Xianning, provincie Hubei
Země původu: Čína
Min. trvanlivost do: Při správném skladování neomezená (čaj skladujte v temnu a suchu)

Napsat recenzi

Vaše jméno a příjmení:


Text recenze: Poznámka: HTML tagy nebudou převedeny!

Hodnocení: Nejhorší           Nejlepší

Opište prosím kód z obrázku do pole níže:




SLAVNÉ ČAJE ČÍNY, © 2010 - 2017