2011 Shaanxi Shouzhu Jingwei Fuzhuan

2011 Shaanxi Shouzhu Jingwei Fuzhuan
2011 Shaanxi Shouzhu Jingwei Fuzhuan 2011 Shaanxi Shouzhu Jingwei Fuzhuan 2011 Shaanxi Shouzhu Jingwei Fuzhuan 2011 Shaanxi Shouzhu Jingwei Fuzhuan 2011 Shaanxi Shouzhu Jingwei Fuzhuan 2011 Shaanxi Shouzhu Jingwei Fuzhuan 2011 Shaanxi Shouzhu Jingwei Fuzhuan
Shaanxi Fuzhuan je druh Hei Cha (tmavý čaj), který prošel fází dodatečné fermentace. Výrobní postup je velmi dlouhý a je třeba zručných rukou a trpělivosti...
Dostupnost: Na skladě
Model: HC0211
Cena: 118 Kč
Bez daně: 103 Kč

Dostupné varianty:


* Hmotnost:


Shaanxi Fuzhuan je druh Hei Cha (tmavý čaj), který prošel fází dodatečné fermentace. Výrobní postup je velmi dlouhý a je třeba zručných rukou a trpělivosti k jeho zvládnutí. V čaji je přítomna ušlechtilá plíseň Aspergillus Cristatus, která dodává čaji jeho jedinečnou sladkou chuť a vzhled (drobné žluté tečky na řezu).

Hei Cha z provincie Shaanxi mají bohatou historii. Jejich stopu lze vystopovat až do roku 1368 (za panování dynastie Ming), kdy se začaly produkovat tmavý cihlový čaj v prefektuře Xianyang. Surový čaj z provincie Hunan se pomocí lodí a tažných zvířat převezl do Xianyangu, kde se zpracoval za vlivu tří základních veličin: Alkalická voda z řeky Jing, která je pro výrobu čaje velmi důležitá; Suché podnebí; Přítomnost mnoha kvalifikovaných osob pro výrobu čaje

Roku 1953 se musela díky nařízení vlády výroba přestěhovat do provincie Hunan z důvodu snížení nákladů na dopravu. Teprve až roku 2009 se výroba obnovila založením Shaanxi Cangshan Tea Co., Ltd.

Čaj pochází z výběrového materiálu sklízeného v roce 2010. Zpracování proběhlo ručně za použití speciálních technik. Před expedicí v prosinci roku 2011 byl uskladněn jeden rok  v kontrolovaných skladech, aby se zárodky Aspergillus Cristatus dokonale rozprostřeli v celém čaji.

Shouzhu = ruční výroba

Jingwei = název řeky protékající hlavním městem provincie Shaanxi (město Xi’an).

Charakteristika

Čaj je středně silně lisovaný. List zelené až tmavě zelené barvy s typickými žlutými poli ušlechtilé plísně. Ve vůni suchého listu dominují ovocné tóny, které jsou doplněny o tóny letního sena na pozadí.

Nálev tmavě oranžové až hnědé barvy. V chuti pak dominují sladké tóny zralého ovoce s příjemnou lehce nakyslou stopou nezralých švestek a bambusového listu. Dochuť kratšího charakteru, nasládlá. 

Příprava

Kvalitní čaje si zaslouží pečlivou přípravu. Pro podrobnější popis různých druhů přípravy zavítejte na naše stránky do sekce Příprava čaje.

Níže uvádíme jednoduchou (klasickou) metodu přípravy čaje. Někdy též nazývanou „Metoda dvou konviček“. 

Tip: druhou konvičku můžeme nahradit džbánkem

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme horkou vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konývky vsypeme čaj (na 100 ml cca 2-3 g čaje). Zalijeme vroucí vodou (teplota 99°C). Louhujeme 20-30 sekund a sléváme do nalévací konývky. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit dva a více lahodných nálevů. Přičemž teplota a čas louhování se úměrně prodlužuje.

Oblast produkce

Informace o čaji si můžete stáhnout do svého počítače v PDF zde.

Souhrn
Název: 2011 Shaanxi Shouzhu Jingwei Fuzhuan
Český přepis: Šen-si Šou-ču Ťing-wej Fu-čuan
Výrobce: Shaanxi Cangshan Tea Co., Ltd
Sklizeň: Výběr sklizní z roku 2010
Produkce: Prosinec 2011
Druh: Hei Cha [tmavý čaj], (čaj pravý - černý čaj)
Balení: Alu sáček se zipem
Hmotnost: 50 g
Lokalita: prefektura Xianyang, prov. Shaanxi
Země původu: Čína
Min. trvanlivost do: Při správném skladování neomezená (čaj skladujte v temnu a suchu)

Napsat recenzi

Vaše jméno a příjmení:


Text recenze: Poznámka: HTML tagy nebudou převedeny!

Hodnocení: Nejhorší           Nejlepší

Opište prosím kód z obrázku do pole níže:




SLAVNÉ ČAJE ČÍNY, © 2010 - 2017