2013 Jiulongchi Tianjian tmavý čaj z prov. Hunan

2013 Jiulongchi Tianjian  tmavý čaj z prov. Hunan
2013 Jiulongchi Tianjian  tmavý čaj z prov. Hunan 2013 Jiulongchi Tianjian  tmavý čaj z prov. Hunan 2013 Jiulongchi Tianjian  tmavý čaj z prov. Hunan 2013 Jiulongchi Tianjian  tmavý čaj z prov. Hunan 2013 Jiulongchi Tianjian  tmavý čaj z prov. Hunan
Tianjian je druh tmavého čaje pocházející z čínské provincie Hunan. List byl sklízen roku 2013 po období deště z volně rostoucích čajových stromů v oblasti...
Dostupnost: Na skladě
Model: HC0113
Cena: 178 Kč
Bez daně: 155 Kč

Dostupné varianty:


* Hmotnost:


Tianjian je druh tmavého čaje pocházející z čínské provincie Hunan. List byl sklízen roku 2013 po období deště z volně rostoucích čajových stromů v oblasti Jiulongchi. Oblast Jiulongchi je známá pro své malebné hory, lesy a vodopády. 

Po sklizni byl list ručně zpracován a vytříděn na list prvotřídní kvality. Následně byl čaj vysušen na kamnech, kde bylo topeno borovým dřevem. Nakonec byl čaj zabalen do bambusového obalu po 1 kg.

Tmavý čaj Tianjian se začal vyrábět za dynastie Qing (okolo roku 1825) podle receptury obchodníka z provincie Shaanxi. Ten používal speciální kamna Qixing, která umožňovala rovnoměrné sušení fermentovaných listů. Topilo se v nich borovým dřevem, čímž se čaj jemně nakuřoval. V minulosti se vyskytovalo sedm kvalitativních tříd: Yajian, Baimaojian, Tianjian, Gongjian, Xiangjian, Shengjian, Kunjian. 

V současné době se na trhu můžeme setkat pouze s třídami Tianjian, Gongjian, Shengjian. Vzácně se lze setkat s třídou Yajia, která se vyrábí z nejkvalitnějšího materiálu a slouží povětšinou jako dar. Tradičně se čaj balí do bambusových pletených obalů o hmotnosti 25, 20, 2 a 1 kg.

Charakteristika

Tmavě zelené, velké, úhledně rolované listy dávají po zalití jantarově žlutý nálev. Spařený list vydává příjemnou sladce medovou vůni. V chuti je zprvu cítit sladké medové tóny a tóny přezrálého ovoce, které jsou dále v ústech doplněny o lehkou kyselinku. Dochuť je sladká, kratšího charakteru.

Příprava

Kvalitní čaje si zaslouží pečlivou přípravu. V Číně se pro slavnostní popíjení čaje praktikuje rituál, který se nazývá Gongfu Cha. Pro podrobnější popis zavítejte na naše stránky do sekce Příprava čaje.

Pokud nemáte patřičné vybavení či se necítíte na zvládnutí rituálu, pak můžete vyzkoušet klasickou metodu přípravy čaje. Někdy též nazývanou „Metoda dvou konviček“.

Tip: druhou konvičku můžeme nahradit džbánkem

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme vroucí vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konývky vsypeme čaj (na 100 ml cca 5 g čaje). Zalijeme vroucí vodou (99 °C). Louhujeme přibližně 20 sekund a sléváme do nalévací konývky. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit čtyři i více lahodných nálevů. Přičemž teplota vody zůstává a čas louhování se úměrně prodlužuje.

Oblast produkce

Informace o čaji si můžete stáhnout do svého počítače v PDF zde.

Souhrn
Název: 2013 Anhua Jiulongchi Tianjian
Český přepis: An-chua Ťiou-lung-čch’ Tchien-ťien
Výrobce: Yiyang Hunan Tea shop
Sklizeň: 2013
Produkce: duben – květen 2013
Druh: Hei Cha [tmavý čaj], (čaj pravý - černý čaj)
Balení: Alu sáček se zipem
Hmotnost: 50 g, 10 g (dle výběru)
Lokalita: Jiulongchi, Anhua, prefektura Yiyang, provincie Hunan
Země původu: Čína
Min. trvanlivost do: Při správném skladování neomezená (čaj skladujte v temnu a suchu)

Napsat recenzi

Vaše jméno a příjmení:


Text recenze: Poznámka: HTML tagy nebudou převedeny!

Hodnocení: Nejhorší           Nejlepší

Opište prosím kód z obrázku do pole níže:




SLAVNÉ ČAJE ČÍNY, © 2010 - 2017