Liuan je typ zrajícího zeleného čaje, který prošel fází dodatečné fermentace. Základem je list zpracovaný obdobně jako zelený čaj, který se sbírá v okolí vesnic Luxi v okrese Qimen čínské provincie Anhui. Pro výrobu se používá malolistý kultivar Qimen Xiao Ye Zhong, který se též používá pro známý červený čaj Qimen.
Nabízený čaj jsme zakoupili v roce 2017 přímo od producenta ve městě Qimen. Čaj pochází z jarní sklizně roku 2015 a jedná se o druhou nejvyšší produkovanou kvalitu. List byl sklízen na plantážích udržovaných bez pesticidů v malebné oblasti vesnice Luxi. Po základním jarním zpracování byl čaj uskladněn pro nejdůležitější fázi výroby „sbírání rosy“, která probíhá na podzim. Teprve poté může být čaj napěchován do košíků a expedován k zákazníkovi.
Čaj je balen v tradičních bambusových košíčcích (čínsky Zhu Lou) po 250 g. Pravost košíku je stvrzena vložením malého papírku Nei Fei na dno každého košíku. Následně jsou košíky svázány po osmi a vloženy do pleteného bambusového koše po 56 kusech. My vám však nabízíme čaj již naporcovaný po 50 g v ZIP sáčcích. Pro nákup celého košíku nás neváhejte kontaktovat.
Charakteristika
Suchý list je charakteristický svými drobným, drátkovitým vzhledem s menší příměsí řapíků. Barva se vlivem zrání změnila ze zelené na hnědou až tmavě hnědou.
Spařený list vydává pronikavou, harmonickou a lehce dřevitou vůni. Nálev má svěží světle hnědou barvu. Chuť je jemná, harmonická, vyvážená, s tóny ořechů a exotických dřevin. V ústech se krásně střídají jednotlivé chuťové složky, které jsou v závěru završeny příjemnou (dlouhotrvající) sladkou dochutí.
Příprava
Čaj lze připravit jednoduchou metodou nazývanou „Metoda dvou konviček“.
Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme horkou vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konvičky vsypeme čaj (na 100 ml cca 5 g čaje) a přidáme kousek bambusového listu, ve kterém byl čaj zabalen. Provedeme oplachovací nálev – zalijeme čaj vroucí vodou a po 1 s slijeme. Tento nálev nepijeme a použijeme jej např. k další temperaci nádobí.
Následně připravíme první plnohodnotný nálev. Čaj zalijeme vroucí vodou (99 °C). Louhujeme 15 s a sléváme do 2. konvičky či džbánku. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit čtyři a více lahodných nálevů. Přičemž teplota vody je stejná a čas louhování se úměrně prodlužuje.
Pro přípravu čaje můžete též vyzkoušet přípravu metodou nazývanou Gongfu Cha. Pro podrobnější popis zavítejte na naše stránky do sekce Příprava čaje.
Oblast sběru
Informace o čaji si můžete stáhnout do svého počítače v PDF zde.
Souhrn | |
Název: | 2015 Liu-an Dian Bu Tan Zhou Lou |
Český přepis: | Liou-an Tien-pu-tchan Ču-lou |
Výrobce: | Dian Bu Tan |
Sklizeň: | Jaro 2015 |
Produkce: | Podzim 2015 |
Druh: | Liu-an, (čaj pravý - černý čaj) |
Balení: | Alu sáček se zipem |
Hmotnost: | 50 g |
Lokalita: | Luxi, Qimen, Anhui |
Země původu: | Čína |
Min. trvanlivost do: | Při správném skladování neomezená (čaj skladujte v temnu a suchu) |