2015 Liu-an Dian Bu Tan Zhou Lou

2015 Liu-an Dian Bu Tan Zhou Lou
2015 Liu-an Dian Bu Tan Zhou Lou 2015 Liu-an Dian Bu Tan Zhou Lou 2015 Liu-an Dian Bu Tan Zhou Lou
Liuan je typ zrajícího zeleného čaje, který prošel fází dodatečné fermentace. Základem je list zpracovaný obdobně jako zelený čaj, který se sbírá v okolí vesnic...
Dostupnost: Na skladě
Model: LA0115
Výrobce: Dian Bu Tan
Cena: 118 Kč
Bez daně: 103 Kč

Dostupné varianty:


* Hmotnost:



Liuan je typ zrajícího zeleného čaje, který prošel fází dodatečné fermentace. Základem je list zpracovaný obdobně jako zelený čaj, který se sbírá v okolí vesnic Luxi v okrese Qimen čínské provincie Anhui. Pro výrobu se používá malolistý kultivar Qimen Xiao Ye Zhong, který se též používá pro známý červený čaj Qimen.

Nabízený čaj jsme zakoupili v roce 2017 přímo od producenta ve městě Qimen. Čaj pochází z jarní sklizně roku 2015 a jedná se o druhou nejvyšší produkovanou kvalitu. List byl sklízen na plantážích udržovaných bez pesticidů v malebné oblasti vesnice Luxi. Po základním jarním zpracování byl čaj uskladněn pro nejdůležitější fázi výroby „sbírání rosy“, která probíhá na podzim. Teprve poté může být čaj napěchován do košíků a expedován k zákazníkovi.

Čaj je balen v tradičních bambusových košíčcích (čínsky Zhu Lou) po 250 g. Pravost košíku je stvrzena vložením malého papírku Nei Fei na dno každého košíku. Následně jsou košíky svázány po osmi a vloženy do pleteného bambusového koše po 56 kusech. My vám však nabízíme čaj již naporcovaný po 50 g v ZIP sáčcích. Pro nákup celého košíku nás neváhejte kontaktovat.

Charakteristika

 Suchý list je charakteristický svými drobným, drátkovitým vzhledem s menší příměsí řapíků. Barva se vlivem zrání změnila ze zelené na hnědou až tmavě hnědou.

Spařený list vydává pronikavou, harmonickou a lehce dřevitou vůni. Nálev má svěží světle hnědou barvu. Chuť je jemná, harmonická, vyvážená, s tóny ořechů a exotických dřevin. V ústech se krásně střídají jednotlivé chuťové složky, které jsou v závěru završeny příjemnou (dlouhotrvající) sladkou dochutí.

Příprava

Čaj lze připravit jednoduchou metodou nazývanou „Metoda dvou konviček“.

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme horkou vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konvičky vsypeme čaj (na 100 ml cca 5 g čaje) a přidáme kousek bambusového listu, ve kterém byl čaj zabalen. Provedeme oplachovací nálev – zalijeme čaj vroucí vodou a po 1 s slijeme. Tento nálev nepijeme a použijeme jej např. k další temperaci nádobí.

Následně připravíme první plnohodnotný nálev. Čaj zalijeme vroucí vodou (99 °C). Louhujeme 15 s a sléváme do 2. konvičky či džbánku. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit čtyři a více lahodných nálevů. Přičemž teplota vody je stejná a čas louhování se úměrně prodlužuje.

Pro přípravu čaje můžete též vyzkoušet přípravu metodou nazývanou Gongfu Cha. Pro podrobnější popis zavítejte na naše stránky do sekce  Příprava čaje.

Oblast sběru

Informace o čaji si můžete stáhnout do svého počítače v PDF zde.

Souhrn
Název: 2015 Liu-an Dian Bu Tan Zhou Lou
Český přepis: Liou-an Tien-pu-tchan Ču-lou
Výrobce: Dian Bu Tan
Sklizeň: Jaro 2015
Produkce: Podzim 2015
Druh: Liu-an, (čaj pravý - černý čaj)
Balení: Alu sáček se zipem
Hmotnost: 50 g
Lokalita: Luxi, Qimen, Anhui
Země původu: Čína
Min. trvanlivost do: Při správném skladování neomezená (čaj skladujte v temnu a suchu)

Napsat recenzi

Vaše jméno a příjmení:


Text recenze: Poznámka: HTML tagy nebudou převedeny!

Hodnocení: Nejhorší           Nejlepší

Captcha




SLAVNÉ ČAJE ČÍNY, © 2010 - 2018