2016 Černý čaj Keemun Mao Feng

2016 Černý čaj Keemun Mao Feng
2016 Černý čaj Keemun Mao Feng 2016 Černý čaj Keemun Mao Feng 2016 Černý čaj Keemun Mao Feng
Keemun je jedním z nejznámějších čínských černých (v čínském značení červený) čajů. Tradičně se zařazuje na seznam 10 slavných čínských čajů. Čaj nese označení Mao Feng...
Dostupnost: Na skladě
Model: BT0316
Výrobce: ---
Cena: 148 Kč
Bez daně: 129 Kč

Dostupné varianty:


* Hmotnost:


Keemun je jedním z nejznámějších čínských černých (v čínském značení červený) čajů. Tradičně se zařazuje na seznam 10 slavných čínských čajů. Čaj nese označení Mao Feng (česky ochmýřené vrcholky), protože tvar hotového čaje velmi připomíná zakroucené lístky nedaleko vyráběného zeleného čaje Huangshan Maofeng.

List byl sklízen v oblasti kolem města Qimen (dříve nazýván jako Keemun) ve formuli vrcholový pupen a dva nebo tři listy. Proces zpracování probíhá částečně ručně. Důležitým prvkem je perfektní zvládnutí zavadání, které probíhá ve velkých kamenných žlabech, pod kterými je topeno borovým dřevem. Po válcování, které naruší buněční strukturu, přichází na řadu proces oxidace. Ta probíhá v menších dřevěných bednách přikrytých vlhkou látkou. Tento proces má velký vliv na výslednou chuť. Poté následuje již jen dosušení listu a jeho vytřídění do jednotlivých kvalitativních tříd.

Traduje se, že čaj Keemun poprvé vyrobil Yu Quianchen roku 1875 poté, co se vrátil z cest po provincii Fu-ťien kde se dozvěděl tajemství výroby černého čaje.

Charakteristika

Suchý list je drobný drátkovitý, tmavé barvy tu a tam doplněný zlatavými vrcholovými pupeny. Po spaření vydává lehce kouřové a nasládlé aroma.  Nálev oranžovo-červené barvy. V chuti pak pozorujeme kakaové, ovocně sladké tóny lehce nezralých švestek s jemnými kouřovými tóny na pozadí.

Příprava

Čaj lze připravit jednoduchou (klasickou) metodou nazývanou „Metoda dvou konviček“.

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme horkou vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konvičky vsypeme čaj (na 100 ml cca 3 g čaje). Zalijeme vroucí vodou (99 °C). Louhujeme přibližně 20 s a sléváme do 2. konvičky či džbánku. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit další dva až tři nálevy. Přičemž teplota vody zůstává stejná a čas louhování se úměrně prodlužuje.

Oblast sběru/produkce

Informace o čaji si můžete stáhnout do svého počítače v PDF zde.

Souhrn
Název: 2016 Keemun Mao Feng Hong Cha
Český přepis: Čhi-men Mao Feng Chung-čcha
Výrobce: Lokální sklizeň od farmářů
Sklizeň: Jaro 2016
Produkce: Jaro 2016
Druh: Červený čaj, (čaj pravý - černý čaj)
Balení: Alu sáček se zipem
Hmotnost: 50 g
Lokalita: Qimen, Huangshan, provincie Anhui
Země původu: Čína
Min. trvanlivost do: 04/2018 (čaj skladujte v temnu a suchu)

Napsat recenzi

Vaše jméno a příjmení:


Text recenze: Poznámka: HTML tagy nebudou převedeny!

Hodnocení: Nejhorší           Nejlepší

Opište prosím kód z obrázku do pole níže:




SLAVNÉ ČAJE ČÍNY, © 2010 - 2017