2016 Liči černý čaj z Kuang-tung

2016 Liči černý čaj z Kuang-tung
2016 Liči černý čaj z Kuang-tung 2016 Liči černý čaj z Kuang-tung 2016 Liči černý čaj z Kuang-tung
Černý (v čínském značení červený) čaj ovoněný přírodními šťávami z liči je tradiční produkt jižní provincie Kuang-Tung [Guangdong]. Provincie je největším pěstitelem a zdejší liči jsou...
Dostupnost: Na skladě
Model: BT0116
Výrobce: ---
Cena: 88 Kč
Bez daně: 77 Kč

Dostupné varianty:


* Hmotnost:


Černý (v čínském značení červený) čaj ovoněný přírodními šťávami z liči je tradiční produkt jižní provincie Kuang-Tung [Guangdong]. Provincie je největším pěstitelem a zdejší liči jsou považované za nejkvalitnější v celé Číně.

Výroba spočívá v umístění zdejšího černého čaje do sít, které se umístí nad odpařující se šťávu vymačkanou z čerstvých plodů liči. Pára nasycená esenciálními oleji prostupuje skrz čajový list, který tak vstřebává impozantní aroma.

Liči [荔枝; Li Zhi] je plodem stálezeleného majestátního stromu, který může dorůstat 15–20 m a dožít se i přes 200 let. Pro snazší sběr ovoce se však udržuje řezem na výšce okolo 6–10 m. Plody peckovice visící v nápadných shlucích jsou jahodově červené, narůžovělé nebo oranžové, některé mají zelenavý nádech. Jsou oválného, kulatého nebo srdčitého tvaru.

Zdroj: wikipedia.org

Charakteristika

Suchý list drobnější, tmavě hnědé barvy vydává intenzivní vůni po tropickém ovoci liči. Po spaření je ve vůni cítit citrusové tóny a ovocná sladkost liči. Barva nálevu je světle hnědá a v chuti pak dominuje sladce ovocná složka liči doplněná o citrusové tóny. 

Příprava

Čaj lze připravit jednoduchou (klasickou) metodou nazývanou „Metoda dvou konviček“.

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme horkou vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konvičky vsypeme čaj (na 100 ml cca 3 g čaje). Zalijeme vroucí vodou (99 °C). Louhujeme přibližně 20 s a sléváme do 2. konvičky či džbánku. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit další dva až tři nálevy. Přičemž teplota vody zůstává stejná a čas louhování se úměrně prodlužuje.

Pro letní měsíce se ideálně hodí studené macerování. Cca 5 g čaje zalijeme 1 l studené vody a necháme přes noc v lednici macerovat. Druhý den ráno máme připravený výborný lehce nasládlý ledový čaj.

Oblast sběru/produkce

Informace o čaji si můžete stáhnout do svého počítače v PDF zde.

Souhrn
Název: 2016 Lizhi Hong Cha
Český přepis: Li č' Chung-čcha
Výrobce: Lokální sklizeň od farmářů
Sklizeň: Jaro 2016
Produkce: Jaro 2016
Druh: Červený čaj, (čaj pravý - černý čaj)
Balení: Alu sáček se zipem
Hmotnost: 50 g
Lokalita: provincie Guangdong
Země původu: Čína
Min. trvanlivost do: 04/2018 (čaj skladujte v temnu a suchu)

Napsat recenzi

Vaše jméno a příjmení:


Text recenze: Poznámka: HTML tagy nebudou převedeny!

Hodnocení: Nejhorší           Nejlepší

Opište prosím kód z obrázku do pole níže:




SLAVNÉ ČAJE ČÍNY, © 2010 - 2017