Liu-an

Liu-an [六安; Liou-an] je typ zrajícího zeleného čaje, který prošel fází dodatečné fermentace. Pro výrobu se používá list zpracovaný obdobně jako zelený čaj, který se ještě jednou praží (peče) na pánvích. Přes noc se nechá odpočívat. Hotový produkt je napěchován do bambusových košíků o různé hmotnosti (250 g až několik kilogramů). Uvnitř je lisován více a po stranách méně pro lepší zrání čaje. Vhodným skladováním se dá po několika letech docílit lahodné chuti.

Liu-an byl zmiňován již za dynastie Ming (1368–1644), kdy byl používán na žaludeční nevolnost. Přesná doba vzniku ani vývoj čaje však bohužel není známa. První dochované záznamy totiž pocházejí až z konce 19. století. S jistotou však můžeme konstatovat, že se jedná o starobylý a dalo by se říct tradiční čínský čaj.

Čaj je potřeba skladovat na dobře větraném a tmavém místě kde je dlouhodobě stálá teplota 22 - 25 °C (nutno zabránit prudkým výkyvům teplot) a vlhkost okolo 60 %. Každoročně v suchém období je dobré nechat na pár dní čaj vyvětrat, ale nutno zabránit přímý osvit slunečním světlem.


Pozn.: Originální (původní) název čaje naleznete v záložce „Specifikace“ na kartě produktu.

Zobrazit: seznam mřížka
Zobrazit:
Řadit podle:
1980's Liu-an Sun Yi Shun Zhu Lou 10 g
Liu-an je typ zrajícího zeleného čaje, který prošel fází dodatečné fermentace. Základem je list zpra..
Cena s DPH: od 358 Kč
Bez DPH: 311 Kč
Dostupnost: Skladem

SLAVNÉ ČAJE ČÍNY, © 2010 - 2017